Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και σύγχρονες θεραπείες

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4…

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4 στους 10 άνδρες έχουν συμπτώματα, στην έκτη 7 στους 10, ενώ στην έβδομη 8 στους 10 θα εμφανίσουν υπερπλασία, ήτοι αύξηση του αδένα.

Η μεγέθυνση του προστάτη έχει ως συνέπεια την συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, οδηγώντας σε διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα της νόσου είναι δύο κατηγοριών, τα αποφρακτικά και τα ερεθιστικά.

Τα αποφρακτικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • την καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης,
  • την επιμήκυνση του χρόνου ούρησης,
  • τη διακεκομμένη ούρηση και
  • την ελάττωση της ακτίνας των ούρων.

Τα ερεθιστικά συμπτώματα είναι:

  • η συχνουρία,
  • η νυκτουρία,
  • η καύσος κατά την ούρηση και
  • η επιτακτική ούρηση

Θεραπείες υπερπλασίας προστάτη

Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της νόσου έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και με τον ενδοσκοπικό τους χαρακτήρα αποδεικνύονται λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Η πιο συνήθης χειρουργική μέθοδος θεραπείας είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P), η οποία επιλέγεται στο 95% των επεμβάσεων. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα του ανοιχτού, κλασικού χειρουργείου, όμως με περισσότερα πλεονεκτήματα.

Πλέον η ανοιχτή προστατεκτομή προτείνεται από τον γιατρό μόνο όταν το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.

Ωστόσο, η πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό. Είναι και αυτή ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας, η διαφορά όμως έγκειται στο ότι η αφαίρεση του προστάτη γίνεται με την τεχνολογία εξάχνωσης πλάσμα ή σε μορφή ξυσμάτων με τη βοήθεια ηλεκτρικής αγκύλης που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα. Με τη μέθοδο αυτή μειώνονται οι αιμορραγίες και ο χειρουργικός χρόνος και ο ασθενής αναρρώνει πολύ ταχύτερα, επιστρέφοντας γρήγορα στην καθημερινότητά του.

Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι

Στη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη όμως έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, που χαρακτηρίζεται από την απουσία αιμορραγίας και τη μικρή νοσηλεία. Δύο είναι οι πλέον δημοφιλείς τεχνικές σε αυτό το πεδίο: το Holmium laser (HoLEP) και το laser πράσινου φωτός (greenlight laser).

Με το HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με ειδικό εργαλείο. Το ενδεχόμενο επιπλοκών με τη μέθοδο αυτή περιορίζεται, ενώ η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική.

Το δε laser πράσινου φωτός εστιάζει τη δέσμη του στον προστάτη και η ενέργειά της τον εξαχνώνει από απόσταση χιλιοστών σε υγρό περιβάλλον και μάλιστα ουσιαστικά αναίμακτα. Με τη μέθοδο γίνεται εκλεκτική απορρόφηση της ενέργειας του laser από την αιμοσφαιρίνη.

Ανάλογα λοιπόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, αλλά και της νόσου του, η ουρολογική ομάδα U4U επιλέγει την κατάλληλη και πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65…

+ more

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ more

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ more

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ more

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ more

5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υποσπαδία

Ο υποσπαδίας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία που έχει ως συνέπεια την ατελή δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

+ more

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή και η απουσία από το καθημερινό «μενού» τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου.

+ more

5+1 συνήθεις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

+ more

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι μια συχνή πάθηση του οργανισμού, που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

+ more

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και σύγχρονες θεραπείες

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4…

+ more